Blog
Blog Yazarları İçin Kaliteli İçerik
Blog yazarlarını tatmin eden olaylardan biri de kuşkusuz kaliteli içerik oluşturma. Çünkü blog yazarlığı sonucunda blogdan para kazanma mümkün olsa da asıl amaç kişisel olarak tatmin olmaktır. Kaliteli içerik oluşturduğunuzda ve bunu yayına aldığınızda alacağınız hazzı başka türlü alamayabilirsiniz. Her şey güzel de kaliteli içerik nedir ?
Hızlı Erişim Menüsü
Kaliteli İçerik Nedir
Aslında blog yazarı olarak kaliteli içerik yazdığınızda içinize sinen, paylaşmak için can attığınız ve diğer insanların da okuması için heves attığınız içeriklerdir. Ancak teknik açıdan değerlendirmek gerekirse;
- Yeterli uzunlukta
- Görsellerle desteklenmiş
- Bilgi verici ve yönlendirici
- Sıkıcı olmayan
- Sonuna kadar okutan
- Okuyucuyu yorum yazmaya iten
- Sosyal medyada paylaşılmayı sağlayan
- Çok kişi tarafından okunmaya aday
yazılar kaliteli içerik olarak adlandırılabilir.
Kaliteli İçerik Hazırlama Rehberi
Artık yazı içerisinde geçecek olan kaliteli içerik teriminden ne kastettiğimizi anladığımıza göre adım adım kaliteli içerik nasıl hazırlanır anlatmaya başlayalım.
1 — Fikir oluşturun, Araştırın
İşte bu adım en çok vakit ayırmanız gereken yerdir. Çünkü sağlam temellendirilmemiş bir yazı içeriği insanların ilgisini çekmeyeceği gibi, ilginç ve önemli bir konu araştırılmadan ele alınıp yazıldığında gerekli etkiyi vermez. Bu nedenle önce yazmak istediğiniz konu ve konun geliştirilmesi için bol bol araştırma yapın. Tabi bu başlık birden fazla alt başlığı içeriyor.
a. İçerik Fikri Bulma
İçerik fikri bulma konusunda kullanabileceğiniz çeşitli kaynaklar var. Bu kısımda kısa kısa bilgiler ile bu kaynaklardan bahsetmek istiyorum.
Sosyal Medya Siteleri
Sosyal medya siteleri üzerinde sıklıkla paylaşım yapılan konular hakkında içerik hazırlamak sizler için güzel bir düşünce olabilir. Çünkü bu konular sıklıkla aranılan ve popüler konulardır. Bu nedenle #hashtag‘lari inceleyerek fikir oluşturabilirsiniz.
Benzer Blogları Takip Edin
Sizinle aynı alanda içerik üreten yerli veya yabancı blogları takip ederek sizler de içerik fikri oluşturabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta amacınız içeriği çalmak değil, sadece kendi fikirlerinizi belirtebileceğiniz konular keşfetmektir. Bu nedenle blogları takip edin. Bu konuda feedly gibi bir takip sistemi kullanabilirsiniz.
Kelime Önerici Siteleri Kullanın
Bu konu aslında sizin en çok yararlanabileceğiniz yöntemlerin başında geliyor. Kelime önerici siteler sayesinde kafanızdaki üst konu ile ilgili ele alabileceğiniz konular keşfedebilirsiniz. Bu konuda ubersuggest.io ve keywordtool.io sitelerini kullanabilirsiniz.
Haberleri Takip Edin
Evet aslında haberler de sizin için fikir edinme aracınız olabilir. Çünkü haberlerde çıkan konular insanlar arasında merak uyandırır ve arama yapmalarını sağlar. Siz de bu konularda yazarsanız ilgi çeker ve okunma sayınız artar.
b. Benzer İçerikleri Araştırın
Belirlediğiniz konuda daha önce yazılmış benzer içerikleri okumak size yarar sağlayacaktır. Çünkü hem sizin aklınızdakilerde eksiklik var mı kontrol edersiniz, hem de okuduğunuz içeriklerin eksikliklerini tamamlayarak daha kaliteli içerik oluşturabilirsiniz. Bu konuda BuzzSumo servisi işinize çok yarayacaktır. Sistem üzerinde kafanızda belirlediğiniz konuyu yazıp aradığınızda, daha önce o konuda yazılmış ve kullanıcılar tarafından sosyal medyada paylaşılmış içerikleri görebilirsiniz. Bu sayede hem bu yazıları okuyabilirsiniz hem de daha çok paylaşılan içeriklerin özelliklerini not alarak kendi yazınızda kullanabilirsiniz.
2 — Etkili Başlık Seçin
Artık kafanızda bir fikir oluştu ve bu konuda daha önceden yazılıp etkileşim alan yazıları okudunuz. Sıra konuyu sizin ele almanıza geldi. Bu konuda ilk yapmanız gereken nokta etkili başlık seçimi olacaktır. Çünkü insanlar muhtemelen sadece sizin başlığınıza göre yazınızı okuyacak yada okumayacak. Bu konuda dikkat etmeniz gereken noktalar şunlar olmalıdır.
Başlık Seçimine Dikkat Edin
Seçeceğiniz başlığın uzunluğu insanların okumasını ve özellikle sosyal medyada paylaşılmasını doğrudan etkiliyor. Çok uzun veya kısa başlıklar okunmayı ve sosyal paylaşımı azaltıyor. Bu konuda HubSpot‘un yaptığı araştırma sonucu elde ettikleri araştırma sonucuna alttaki görselden ulaşabilirsiniz.
Araştırma sonucunda seçilen başlığın uzunluğu 14 kelime olduğunda Facebook ve Twitter üzerindeki paylaşımı en fazla oluyor. Ancak başlığınızın uzunluğunu 70 karakterin altında tutmanız yararınıza olacaktır.
Anahtar Kelimenizi İçermeli
Seçeceğiniz başlık anahtar kelimenizi içerirse hem okuyucuya doğru bilgi vermiş olursunuz hem de SEO açısından faydalı bir eylem gerçekleştirmiş olursunuz.
İlgi Çekici Olmalı
Unutmayın başlık sizin blog yazınızın reklam yüzü. Bu nedenle seçeceğiniz başlık ilgi çekici ve merak uyandırıcı olmalıdır. Bu sayede daha fazla ziyaretçi trafiğine sahip olabilirsiniz.
3 — Bilgilendirici Olun
Blog yazınızı okumaya gelen okuyucuların büyük bölümü sizin yazınızdan bir şeyler öğrenmek ve deneyimlerinizden faydalanmak istiyor. Bu nedenle içeriğinizi oluştururken bilgilendirici ve yönlendirici olmaya çalışın. Bu sayede ziyaretçiler blogunuzda daha fazla zaman geçirir, diğer yazılarınıza bakar ve sosyal medyada paylaşma ihtimali artar.
4 — Sıkıcı Olmayın, Odaklayın
Bu yazı gibi yazacağınız uzun yazılarda dikkat edilmesi gereken nokta ziyaretçinin okumaktan sıkılıp siten çıkmasına izin vermemek olmalıdır. Bu nedenle okuyucunun dikkatini toplayacak şekilde renklendirmeler veya çeşitli tasarımlar kullanın.
Dikkatler Buraya: Burada olduğu gibi çeşitli görsel öğeler ile okuyucunun dikkatini çekin !
5 — İlgi Çekici Görseller Kullanın
İlgi çekici görseller sayesinde okuyucuların ilgisini sıcak tutarsınız ve buda hemen çıkma oranınızın almasına ve sitede geçirilen süreyi arttırmanızı sağlar. Bu amaçla kullanabileceğiniz ücretsiz resim servisleri keşfetmeye bakın.
6 — Uzun Yazılar Hazırlayın
Evet uzun yazılar hazırlamak hem daha detaylı bilgilerin verilmesine imkan tanıyacak hem de SEO açısından sizi avantaj sağlayacak. Bu konuda serpIQ tarafından yapılan araştırmaya göre arama sonuçlarında ilk 10 sıradaki yazıların uzunluğu şu şekilde çıkmış.
Gördüğünüz gibi yazı uzunluğu fazla olan içeriklerin konumları da ilk sıraya yakın. Google gözünde sevilen içerikler üretmek için sizler de uzun içerikler hazırlamalısınız.
Dikkatler Buraya: Yazıyı uzun yapmak için boş yazılar yazmayın. Böyle olacağına kısa olsun daha iyi !
7 — Okuyucuyu Harekete Geçirici Söylemlerde Bulunun
Yazınızın sonuna geldiniz. Bu noktada yazıyı sonlandırmadan önce okuyucuları harekete geçirici söylemlerde bulunun. Call to Action denilen bu sözler ile okuyucuyu yorum yapmaya ve sosyal medyada paylaşmaya yöneltmelisiniz.
Konu hakkında eklemek istedikleriniz var ise, yorum olarak atarsanız sevinirim.